Gradele in Karate Kyokushin

  Gradele in Karate Kyokushin sunt împărțile în grade kyu pentru învățăcei (jap. kohai) și dan pentru instructori (jap. senpai) și antrenori (jap. sensei).
Gradele kyu pornesc de la valoarea 10 și prezintă un trend descrescător până la kyu 1, aceste gradații fiind însoțite de centuri colorate pentru diferențierea gradelor. Culorile centurilor diferă din două în două grade având culori specifice de portocaliu (kyu 10 și 9), albastru (kyu 8 și 7), galben (kyu 6 și 5), verde (kyu 4 și 3) și maro (kyu 2 și 1). Pentru instructori și antrenori centurile au culoarea neagră, iar gradațiile dan au valori cu trend crescător de la 1 la 9. Valoarea maximă a gradațiilor dan, 10 dan, este rezervată fondatorului de stil, care este denumit SOSAI.

SEMNIFICATIILE CULORILOR CENTURILOR

AlbFara Kyu Nivelul purităţii şi a potenţialului ascuns, începătorul nu are nici o experienţă.
Portocaliu10 & 9 KyuNivelul stabilităţii, simbolizează licărirea primelor zori în cerul din noapte.
Albastru8 & 7 KyuNivelul de volatilitate, simbolizează culoarea cerului înainte de răsăritul soarelui.
Galben6 & 5 KyuNivelul de aprobare, semnifică – pe cer rasare soarele.
Verde4 & 3 KyuNivelul emoţional, al sensibilităţii, datorita soarelui, natura inverzeste.
Maro2 & 1 KyuNivelul creativ, culoarea copacului, pămintului – simbolizează maturitatea.
Negru1 - 9 DanNivelul măiestriei, în mod tradiţional este considerată un simbol al înţelepciunii.


  Pentru prima data centurile colorate, diferentiate de la 1-10 kyu, au fost concepute de catre Tadashi Nakamura, unul din ucenicii lui Oyama. Inainte au existat doar trei grade : verde, maro (student) si negru (maestru). Centura nu este doar o curea, este un simbol de diligenta, o recompensa pentru eforturile depuse.  Un examen de grad, la nivelul urmator nu poate fi considerat doar o demonstratie a starii tehnice sau fizice. Trebuie sa se dea dovada ca culoarea centurii se potriveste cu nivelul de maturitate prin care devenim cu fiecare treapta mai judiciosi, mai echilibrati, mai constienti. Nu trebuie sa fii tentat de a trece cat mai rapid prin toate gradele. Fiecare centura isi are timpul ei. Cel mai mare dusman a unui karateka – „desertaciunea” (orgoliul). Cel mai important principiu – rabdarea, vointa. Trebuie doar sa fii rabdator zi de zi pentru a repeta la nesfarsit elementele de baza, la prima vedere banale, in care nu vedeti de la inceput nicio aplicare practica. Rabdarea si disciplina sunt calea spre fericire si implinire. In cazul in care Karate-ul ar putea fi insusit cu usurinta, si-ar fi pierdut farmecul si uzul practic. Cu cat mai mult inaintezi spre „medalie” cu atat mai valoroasa si atractiva pare. Drumul in karate este asemenea unui circuit etern al vietii, centura alba incepe treptat sa se inegreasca, de la munca necontenita, sudoare, praf. In sfirsit ajungi acolo sus unde obtineti centura neagra, vi se pare ca ati atins culmile maiestriei, dar este doar o aparenta, dupa un timp centura devine din ce in ce mai alba (deschisa la culoare) si in cele din urma revii acolo de unde ai pornit, dar la un alt nivel, cu o noua suflare. Cercul incepe din nou.

CENTURA ALBA – NIVELUL PURITATII SI A POTENTIALULUI

Culorile alb si negru se intilnesc foarte rar in natura in starea sa originala. Culoarea alba reflecta undele de lumina dintr-un spectru intreg, astfel o centura de culoare alba poate fi corelata cu nou venitii. Tot ceea ce visezi, toate sperantele sunt ascunse in interiorul tau, trebuie doar sa le gasesti in tine. Alb – simbolul puritatii si a potentialului ascuns, incepatorul nu stie nimic despre karate, nu are nici o experienta. Singurul lucru pe care il coinstientizeaza – dorinta de a merge mai departe, prin vointa si perseverenta se poate transforma. El (ucenicul) arata ca o foaie de hartie goala pe care maestrul incepe sa scrie primul sau hieoroglif. Prima centura este cea mai importanta, afland regulile, conceptele, mecanismul miscarilor. De eforturile depuse de voi, straduinta, concentrarea in timpul invataturii din perioada incipienta depinde tot parcursul dumneavoastra in karate. Sarcina primordiala din aceasta perioada este invatarea filozofiei karate, tehnicile de baza, obisnuinta frecventarii regulate a sesiunilor de instruire. Trebuie sa invatati a depasi durerea si oboseala, nu acceptati nici cele mai mici concesii.

CENTURA PORTOCALIE – NIVELUL STABILITATII


    Simbolizeaza licarirea primelor zori in cerul din noapte. De la primul antrenament centura nu mai este deja alba, ea absoarbe sudoare si praf, isi pierde culoare initiala, de aici incepe drumul lung ce duce spre tine (autocunoastere). „Cunoaste-te pe tine, vei cunoaste universul”. Dupa cateva luni de antrenamente centura ucenicului devine mai intunecata. In acest moment el se pregateste sa ia examenul centurii portocalii, incepi sa realizezi ca prin prizma antrenamentelor kyokushin antrenezi nu numai trupul dar si constiinta. Un fundament solid este de o importanta vitala pentru a atinge inaltimi mari. Pana la momentul examinarii sunt stabilite deja obiceiurile de baza, o conditie fizica buna. Un practicant incepe o noua etapa a vietii impletita cu obiective ce trebuie atinse, unde trebuie sa dai dovada de perseverenta si curaj. Centura portocalie este entuziazmul de la antrenamente, pentru a pastra visul unui viitor mare.

CENTURA ALBASTRA – NIVELUL DE VOLATILITATE, 

CAPACITATEA DE A SE ADAPTA

  Simbolizeaza culoarea cerului inainte de rasaritul soarelui. Principalul obiectiv la aceasta etapa este capatarea abilitatii de a te adapta si de a reactiona flexibil la tot ce se intampla in jurul tau. Cel mai bun mod de a atinge aceste obiective – kumite (lupta libera). Incep sa apara primele abilitati tactice, constientizezi modul cel mai bun de combinare a punctele forte si punctelor slabe. In acest rastimp insusesti terminologia, loviturile de baza. Toate acestea va va permite sa insusiti tot arsenalul tehnicilor de lupta, nu ca un set de elemente separate, ci ca un intreg. Dar, mai presus de toate, centura albastra inseamna sa depasiti dorinta de „ a nu merge la antrenamente azi, o voi face maine”, aceste perioade apar des pe parcursul vietii, si este important sa le depasim.

CENTURA GALBENA – NIVELUL DE APROBARE

Semnifica – soarele rasare. Rasaritul de soare in inima unui discipol inseamna inflorire spirituala, pregatit de etapele anterioare a antrenamentelor si educatiea spirituala. La aceasta etapa elevul intelege ca principala forta, energia de impact a loviturilor cu bratele sau cu picioarele nu vine de la pumni sau din partea inferioara a piciorului, ci din punctul localizat la nivelul abdomenului, tanden. Cel mai important lucru este sa investesti intr-o lovitura toata greutatea corpului tau. Dar este necesar sa se mentina o forma fizica adecvata, pentru ca chiar daca veti invata sa loviti din tanden, un brat slab se va rupe la contactul cu adversarul. Pina la acest nivel s-a pus accentul pe aptitudini fizice – echilibru, stabilitate, coordonare, arsenalul tehnic. Centura galbena presupune o constientizare serioasa in ceea ce priveste aspectele psihologice ale antrenamentelor: perceptia, afirmarea. La nivelul 6-5 kyu trebuie sa se inteleaga ca mintea conduce corpul. Centura galbena – acesta este ultimul nivel pentru incepatori.

CENTURA VERDE – NIVELUL EMOTIONAL, SENSIBILITATII

Culoarea simbolizeaza o floare ce a prins petale.

Este nivelul exprimarii elanului creator, prima manifestare a cunostintelor si a abilitatilor. Sarcina primordiala este de a gasi pacea interioara, te invata sa accepti pe ceilalti asa cum sunt, devi mai atent la altii. El intelege ca forta fara intelepciune si compasiune este distructiva, periculoasa si violenta. Omul-karate nu trebuie sa fie indiferent de soarta altor persoane. La acest nivel trebuie sa studiezi serios filozofia si istoria karate, sa intelegi elementele de baza ale fizilologiei umane, tehnicile de respiratie corecte, precum si imbunatatirea arsenalului tehnic. Aici se invata a combina tehnica,viteza si puterea. Ar trebui sa se acorde o atentie cuvenita fortei, kyokushinul este un stil extern, forta joaca un rol important. De asemenea este important sa se anticipeze intentiile inamicului, echilibrul sau, respiratia. Sa se foloseasca tehnicile optime pentru a produce efectul maxim. Apar primele sclipiri, a starii cunoscuta sub numele „zanshin” atunci cand corpul functioneaza perfect, fara nici un efort constient. Mai mult timp trebuie sa se acorde sparring-ului. Necesar pentru a dezvolta curajul, detasarea in lupta, arta de a ascunde emotiile, durerea, o arma importanta in arsenalul fiecarui soldat, la fel ca in karate si in viata.

CENTURA MARO – NIVELUL CREATIV

Culoarea copacului, pamantului – simbolizeaza maturitatea. La acest nivel - forta, tehnica, constiinta, tind spre perfectiune. Pentru nivelul de maestru avem un sir de cerinte: sa conduci antrenamentele, sa stii sa explici si sa exemplifici kihon-ul. Una din cele mai importante abilitati este de a fi creativ. Avand in vedere caracteristicile tale psiho-fizice trebuie sa elaborezi si sa implimentezi propriul set a celor mai eficiente tehnici pentru atingerea rezultatului scontat. De asemenea, un punct important este cunoasterea, intelegerea si exemplificarea kata.

CENTURA NEAGRA – NIVELUL MAESTRIEI

Culoarea neagra le absoarbe pe toate, asa ca in mod traditional este considerata un simbol al intelepciunii. Pasul de la maro la centura neagra – este unul din cele mai notorii momente din viata fiecarui adept al artelor martiale. Acesta este obiectivul suprem al fiecaruia, dar nu toti reusesc, cerintele sunt de-a dreptul istovitoare. Cei care deja au obtinut acest grad n-au dreptul sa se opreasca, crezand ca acum au realizat totul. Trebuie sa continuam neaparat sa ne antrenam, si apoi dupa un timp, centura neagra va incepe sa se deteriorizeze, revenind la culoarea alba initiala. Expertul din nou va deveni student, dar pe un alt fagas. Instrumentul primordial la acest nivel este arta profundei cercetari de sine. Analizati-va mintea, gandurile, corespund oare nivelului centurii negre ? Aceeasi auto-examinare este necesara si in procesul de formare, mai ales in sparring. De ce am pierdut lupta ? Cum sa realizezi cea mai eficienta tehnica ? Pornind de la acest nivel, sunteti responsabili pentru tot ceea ce vi se intampla la antrenamente. Depune eforturi pentru a creste, a progresa. Nu astepta comenzi de la antrenori. Invata sa-i iubesti pe toti asemeni tie, cauta, vezi binele din inima fiecaruia.